Mjukvara

Webbläsare

Google Chrome

Firefox
Firefox Extended Support Release (Avsedd för systemadministratörer som släpper och underhåller skrivbordsmiljöer i organisationer)

Vivaldi

CCleaner Browser

Microsoft Edge (Chromium-baserad)

Microsoft Edge

Betaversioner

Google Chrome

Firefox

Testversioner

Google Chrome Canary

Firefox Nightly

Firefox Developer Edition

Obs: Beta- och testversionerna är fortfarande under utveckling och fungerar kanske inte felfritt. Var dessutom medveten om att testversionerna kan vara instabila.

Release channels

Chrome Release Channels

Firefox release channels

Mjukvara - tips

Ett program som ger dig möjlighet att radera valfritt innehåll i Windows urklipp-lagringsplats.
WinMerge är ett Open Source-verktyg för Windows som kan användas för att upptäcka skillnader i innehållet i filer. Skillnaderna markeras tydligt så det är enkelt att uppfatta och åtgärda dem. Programmet innehåller även en hel del andra funktioner.
Revo Uninstaller Freeware kan inte avinstallera 64-bitarsprogram men är förstahandsvalet när det gäller att avinstallera 32-bitarsprogram. En trevlig funktion i programmet är att det kan söka efter registerposter och mappar/filer som tillhör ett program som blivit avinstallerat. Efter att sökningen slutförts kan Revo Uninstaller Freeware radera dessa registerposter och mappar/filer åt dig.
Ett program som städar systemet. Programmet kan ta bort oanvända och gamla registerposter och radera temporära filer och loggfiler.
Ett program för underhåll av Windows-systemregistret. Programmet kan bl.a ta bort ogilitiga/felaktiga registerposter.
Programmets alternativ för genomsökning är; snabb genomsökning, djupgående genomsökning samt genomsökning av anpassade poster.
En trevlig detalj i standardinstallationen är att backup av registret utförs innan ändringar tillämpas.

Programmet innehåller även verktyg för registerdefragmentering samt systemtrimmning.

Ett program för att hålla ordning & reda i Windows systemvariabel Path. .NET framework 2.0 måste vara installerat på datorn för att programmet ska fungera.
Diskdefragmenterings-verktyg
Ett program som kan återskapa filer från system där bootsektorn eller partitioners filsystem raderats eller skadats. Programmet kan även återskapa filer som saknar headerfiler.
Ett program som kan återskapa bild- ljud- och videofiler från skadade USB-minnen och skadade minneskort. Programmet kan även återskapa bild- ljud- och videofiler som blivit oavsiktligt raderade.
Ett program som kan återskapa filer från skadade partitioner. Programmet kan även återskapa filer som blivit oavsiktligt raderade.
Partitionsverktyg. Programmet kan skapa, ta bort och formatera partitioner. Det kan även utöka NTFS-systempartitioner, ändra storlek på partitioner och flytta dem, slå samman partitioner, dela upp en partition i två eller fler mindre samt konvertera FAT32-partitioner till NTFS. Programmet kan också konvertera RAW-partitioner till partitioner med andra filsystem samt rensa partitioner från känslig data.
Partitionsverktyg. Programmet kan skapa, ta bort och formatera partitioner. Det kan även utöka systempartitioner, ändra storlek på partitioner och flytta dem, slå samman partitioner, dela upp partitioner samt konvertera FAT32-partitioner till NTFS och vice versa samt rensa partitioner från känslig data.
TCPView   
Ett program som övervakar nätverksportar i ditt system. Programmet visar lokal- och fjärradresser och status på TCP-anslutningar.
Visar de program som körs på ditt system, vilka program och DLL-filer de använder samt lite övrig information.
Ett avancerat övervakningsverktyg som i realtid visar filsystemets register- och process/tråd-aktivitet.
Visar program som startas automatiskt när Windows startar och medan inloggning sker. Programmet söker efter information i startmappen, Run, RunOnce och andra registernycklar.
Ett program som automatiserar processer och optimerar processers prioritet.
Ett program som kan användas för analys av nätverkspaket. Programmet fångar upp nätverkspaket och ger dig möjlighet att undersöka innehållet.
7-Zip   
Ett program som packar upp komprimerade arkiv (t.ex zip-filer) och som kan skapa komprimerade arkiv.
Notepad++   
Källkod- och textredigeringsprogram som stöder flera programmeringsspråk (en nackdel är att det inte stöder ASP.NET-kod). Programmet har många användbara funktioner, t.ex kan det visa start- och sluttaggar/klamrar i samma färg för att göra källkod enklare att läsa och det kan dölja eller visa källkodselement. Programmets GUI finns tillgängligt på många språk.

Det finns även en samling tillägg till programmet. Tilläggen är verktyg avsedda att göra Notepad++ till en mer komplett källkodsredigerare:

Notepad++ plugins

Mer info:
Notepad++ Wiki - How to install a plugin

Gratis källkod- och textredigeringsprogram som stöder flera programmeringsspråk, inklusive ASP.NET-kod. Programmet har många användbara funktioner, t.ex kan det visa start- och sluttaggar/klamrar i samma färg för att göra källkod enklare att läsa och det kan dölja eller visa källkodselement.
FTP-klient. Öppen källkod. Programmets GUI finns tillgängligt på många språk.
Ett program som visar storleken på en mapp inklusive mappens undermappar.
Gratis bild- och fotoredigeringsprogram med många användbara funktioner/verktyg. Det finns även tillägg (plugins) att ladda ner som utökar antalet funktioner/verktyg.

Paint.NET plugins

Mer info:
HOW TO INSTALL PLUGINS/General Plugin Troubleshooting

Gratis bildredigering- och 2D-animeringsprogram med många användbara verktyg och funktioner. Öppen källkod.
Gratis bildredigeringsprogram med många användbara verktyg och funktioner. Öppen källkod.
Gratis bildredigeringsprogram med många användbara verktyg och funktioner.
Gratis bildredigeringsprogram för digitala konstnärer. MyPaint är ett öppen källkod-program och det finns extra penselpaket (brush packages) att ladda ner.

MyPaint brush packages

Mer info:
Wiki - How to add brushes to MyPaint

Ett lättanvänt program avsett för att visa, skaffa och redigera information om bilder och foton tagna med digitala kameror.
Mediaspelare som spelar de flesta multimediafiler samt DVD, Ljud-CD, Video-CD och diverse strömmade protokoll. Öppen källkod.
Gratis MP3 / musikmediaspelare. Öppen källkod.

Dopamine finns även för Linux-distributioner & MacOS: https://github.com/digimezzo/dopamine
Gratis ljudredigeringsprogram.

Du kan utöka Audacitys funktionalitet genom att konfigurera programmet att använda mjukvarubiblioteket FFmpeg. FFmpeg ger dig möjlighet att importera och exportera bland annat dessa ljudfilsformat: AC3, AMR(NB), M4A, MP4 och WMA. För att inkludera stöd för ljudfilsformatet MP3 i en Audacity-version med lägre versionsnummer än 2.3.2 behöver du även konfigurera programmet att använda mjukvarubiblioteket LAME.
Från och med version 2.3.2 av Audacity inkluderas mjukvarubiblioteket LAME i programmet automatiskt.

Lägg till mjukvarubibliotek i Audacity:
  • Spara mjukvarubiblioteken i mappar i Audacity-programmappen.
  • I Auduacity: Gå till Redigera > Inställningar... > Bibliotek
  • Hitta rätt filer i mapparna med mjukvarubibliotek och klicka OK.

Mer info:
Lame and FFmpeg libraries for Audacity
Can Audacity import or export formats like WMA, AC3 or Apple Music/iTunes files (M4A/MP4)?

Har du en ljudfil i något ovanligt format du vill konvertera i Windows? Då kanske det här programmet är något för dig.
Länken ovan tar dig till nedladdningssidan och där finns en länk till en gratis version.

Det finns ytterligare en gratis version i Windows Store: Switch Audio Converter Free

Ett program som skapar en virtuell CD/DVD-läsare och låter dig läsa/se CD/DVD-avbildningar. Stöder alla vanliga avbildningsformat, t.ex ISO, BIN och CCD.
Ett gratis program för att spara en audio-CDs ljudspår som ljudfiler. Det går att spara filerna i formaten WMA, MP3, OGG, VQF, FLAC, APE och WAV. Programmet har stöd för CDDB (förfrågningar & postningar), stödjer normalisering och har även en inbyggd mediaspelare.
Ett gratis program för att bränna till CD, DVD, Blu-Ray eller HD-DVD. Programmet kan även skapa skivavbildningar och bränna skivor från ISO-skivavbildningar.
Fungerar i Windows 10.
Ett gratis program för att bränna CD- och DVD-skivor. Programmet kan även skapa skivavbildningar och bränna skivor från ISO/BIN/CUE-skivavbildningar.
Kan fungera i Windows 10 men kommer rent generellt inte särskilt bra överens med det operativsystemet.
VirtualBox är en gratis virtualiseringsprogramvara du kan använda för att skapa virtuella maskiner. Det går att skapa och köra massor av gästoperativsystem, t.o.m DOS. :) Avsedd att användas för servrar, klienter och även för specifika funktioner i en större IT-miljö.

OBS! Fr.o.m VirtualBox 4.3.4 har krav på att värdsystemets processor har stöd för hårdvaruvirtualisering lagts till.
Installera inte/uppgradera inte till VirtualBox 4.3.4 eller senare version på en dator som har en processor utan stöd för hårdvaruvirtualisering.

HashTab tillhandahåller operativsystemstillägg för att beräkna filers hashvärden och stöder många hash-algoritmer som t.ex MD5, SHA1, SHA2, RipeMD, HAVAL och Whirlpool.
För att använda programmets funktioner: Starta Windows Utforskaren och högerklicka på en fil du vill kontrollera hashvärden för. Klicka på egenskaper i menyn som visas och sedan, i Egenskaper-fönstret, på filken Hashvärden.

Mer mjukvara (för Windows)

FileHippo App Manager
Coreinfo
WizTree - Disk space analyzer
IECacheView
ChromeCacheView
MozillaCacheView
Bandizip
FairStars CD Ripper
Junior Icon Editor
Greenfish Icon Editor Pro
HydraIRC
PrcView
qBittorrent
Nullsoft Scriptable Install System (NSIS)
SmarterStats Web Analytics and SEO Software
DOSBox
DriveImage XML V2.30 - Backup tool. Lets you backup logical drives and partitions to image files
Resource hacker (Win 95/98/NT/2000/XP)
Microsoft SyncToy
Outlook Hotmail Connector
SIW - System Information for Windows
Explorer++
Wise Registry Cleaner
Eusing Free Registry Cleaner
FreeCAD

Windows File Manager (WinFile)
The Windows File Manager lives again and runs as a native x86 and x64 desktop app on all currently supported version of Windows, including Windows 10.

AVG Rescue CD (Free version)
AVG Rescue CD Guide

Hiren’s BootCD
Launching Hiren’s BootCD from USB Flash Drive

#####

Mjukvara för hårddiskdiagnostik.

HDDScan
DiskCheckup

#####

Mjukvara för att skapa och redigera bilder (teckna, måla m.m).

Sketchbook (OBS: För att kunna använda programmet måste du skapa ett användarkonto hos sketchbook.com)
ImageMagick

#####

Mjukvara för programmering.

DJGPP (Win 95/98/NT/2000/XP)
Code::Blocks
Code::Blocks (codeblocks-10.05mingw-setup.exe)
Bloodshed Dev-C++
Blog for the new and improved 2011-2015 fork of Bloodshed Dev-C++
2011-2015 fork of Bloodshed Dev-C++ section at SourceForge.net

Download Visual Studio 2010 Express Free
Standalone ISO image of Visual Studio 2010 Express for Windows 32-bit and 64-bit.

#####

Mjukvara för nätverksrelaterade sysslor & arbetsuppgifter.

PuTTY
Bitvise: SSH software for Windows (server, client)

Nmap for Windows:
nmap-6.25-setup.exe (Self-installer. Includes Zend GUI)
nmap-6.25 command-line zipfile

SoftPerfect Network Scanner - for XP/Vista/7/8:
SoftPerfect Network Scanner

http://www.softpedia.com/get/Security/Firewall/Active-Wall-Free-Edition.shtml
http://shareme.com/showall/freeware/port-blocking.html

Routix NetCom 2.2 - for 32-bit Windows 2000, XP, Server 2000, Server 2003:
http://www.top4download.com/routix-netcom/vzkdtwxe.html

AnalogX PortMapper - for XP/Vista/7/8:
http://www.snapfiles.com/get/portmapper.html

#####

TFTP-servrar

http://tftpd32.jounin.net/
http://sourceforge.net/projects/tftp-server/

Firefox-tillägg

Ett tillägg som hindrar javascript från att köras. Bidrar till högre säkerhet i Firefox, SeaMonkey och andra Mozilla-baserade webbläsare.
Webbutvecklingsverktyg. Du kan använda det för att redigera, avlägsna buggar och granska CSS, HTML och JavaScript i webbsidor.
Ladda ner .xpi-filen med högsta versionsnumret. Filer med "a" och "b" i filnamnet är alfa- respektive beta-versioner
Tillägg för Firefox som ger dig möjligheten att, direkt i webbläsarfönstret, ta reda på RGB eller HEX-värdet för färger på webbsidan som visas.

Android-appar

Terminal Emulator for Android (Jack Palevich)
App Delete (App uninstaller) (Android Pandaz)
Advanced Task Manager - Boost (INFOLIFE LLC)
Network Connections (Anti Spy Mobile)

Linuxdistributioner

Min favorit-Linuxdistribution. Det som främst gör Slackware bra, och kul att arbeta i, är att distributionen ger en väldigt mycket frihet (under ansvar) att göra som man vill.
Slax är en portabel Linuxdistribution med väldigt blygsamma systemkrav som kan köras direkt från ett USB-minne. För Slax verion 7 finns det massor av moduler att lägga till som gör distributionen än mer användbar. Från och med version 9 installeras extra programvara med pakethanteraren APT.
För en person som endast använt Windows kan det kanske kännas krävande att börja använda en Linux-distribution. Linux Mint är en av Linuxdistribution med målet att vara enkel att använda för någon utan tidigare erfarenhet av Linux. Distributionen installeras med ett grafiskt användargränssnitt / en skrivbordsmiljö som fungerar direkt.
Det finns tre utgåvor av Linux Mint att välja mellan, var och en med sitt egen användargränssnitt / sin egen skrivbordsmiljö; Cinnamon, MATE eller Xfce. Webbplatsen Installationsguide för Linux Mint innehåller information om skillnaderna mellan de tre utgåvorna och om hur du gör för att installera Linux Mint.